TIPS

Her finner du tips av forskjellig art. Det kan være navigasjon på Internett eller andre data-tips.
Det kan være tips om gode produkter, osv. Tanken er at vi kan dele vår erfaring med andre.
Har du flere nyttige tips? Vær snill og skriv til oss! Klikk på "Kontakt oss" i menyen til venstre.


Tastaturet (Tastekombinasjoner m.m.)
Mange skriver ord som café med aksenten feil vei, rett og slett fordi de ikke vet hvordan de skal få fram riktig aksent på tastaturet. Nå er riktignok slike aksenter på vei ut, og flere mener at disse ikke er nødvendige å skrive. Men i enkelte tilfeller kan det være greit å bruke dem. Aksent mot høyre er den mest brukte (André, café, á kr, osv.). Den får du fram ved å holde ned tasten "Alt Gr" og trykke tasten til høyre for spørsmålstegnet/plusstegnet, og deretter den bokstaven aksenten skal være over (f.eks. e, eller a).
Har du behov for å vaske tastaturet ditt? Anbefales ikke, med mindre du MÅ pga. søl av cola, kaffe el.l. Les hvordan du vasker tastaturet ved å besøke linken til høyre.
Link
Av og til opplever man at bokstavene på tastaturet skifter verdi. En spesiell tastekombinasjon skifter nemlig norsk tastatur til amerikansk tastatur. Amerikanerne har et litt annet oppsett på tastaturet enn det vi har. Noen ganger kan man være uheldig og komme borti denne tastekombinasjonen, uten at man egentlig ville det. Dette skjer hvis du holder ned Shift og Alt samtidig. Du kan altså stille tastaturet tilbake til norsk ved å trykke denne kombinasjonen på nytt.


Søk på nettet
Søk i Google: Når du søker i Google, er det mange nyttige ting du kan gjøre for å begrense søket, og dermed få et resultat som er nærere opptil det du ønsker. La oss si at du vil søke etter artikler som handler om presidenten i Finland. Hvis du skriver ordene hver for seg (slik: presidenten i Finland), så vil du få opp flere artikler som kun inneholder ordet presidenten, samt flere som inneholder kun Finland. Dette er du ikke interessert i. Hvis du setter ordene i anførselstegn (slik: "presidenten i Finland"), vil den kun finne artikler som inneholder disse ordene I SAMMENHENG (som en setning).
For å begrense søket til et land, kan du skrive f.eks. hus site:.no Da vil Google søke etter artikler med ordet "hus" i, og kun artikler som ligger på norske domener! Har du behov for å søke på en bestemt nettside, kan du f.eks. skrive skjermkort site:.komplett.no Da vil Google søke etter sider med ordet "skjermkort" i, i nettbutikken komplett.no.
La oss si at du ønsker å søke etter artikler som handler om tog, men du ønsker å unngå alt som handler om ulykke (altså togulykker). Da kan du skrive tog -ulykke -ulykker -kræsj (altså minustegn foran de ordene du ikke vil at artiklen skal inneholde.
Ønsker du å søke etter artikler som inneholder ENTEN joggebukse ELLER fritidsbukse, kan du skrive joggebukse OR fritidsbukse (husk at OR må skrives med store bokstaver!)
Er det et ord i en setning eller tittel du ikke husker, kan du skrive f.eks. Napoleon med sin hær over * dro (det vil si at du ikke husker ordet alpene), da vil Google klare å finne sangen for deg selv om dette ordet mangler.
For flere av Googles søkebegrensninger, besøk denne siden.

""

site:.no

-

OR

*Har du flere nyttige tips? Vær snill og skriv til oss! Klikk på "Kontakt oss" i menyen til venstre.

 

 

Tilbake til hovedsiden